Hij gaat er wellicht toch komen; de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP-ers; en zoals verwacht wordt het een product van politieke compromissen.
Deze verplichte verzekering gaat gelden voor alle ondernemers zonder personeel.
De dekking wordt maximaal het minimumloon van € 1.650,= bruto per maand. De premie wordt inkomensafhankelijk (en is afhankelijk van vele andere factoren), maar bedraagt maximaal € 200,= bruto per maand. Vaststelling van de arbeidsongeschiktheid gebeurt door het UWV en op basis van gangbare arbeid, dus niet op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid als bij de huidige arbeidsongeschiktheidspolissen. Dus dat biedt weinig tot geen zekerheid. Het doet een beetje denken aan de WAZ uit het verleden, een wet die niet voor niets is verdwenen.
Het lijkt dus geen oplossing voor het goed afdekken van het arbeidsongeschiktheidsrisico. Positief is wel dat de een ieder door het verplicht stellen van deze oplossing meer zal moeten nadenken en het gesprek aangaan over de mogelijkheden het risico af te dekken. Indien namelijk geen actie wordt ondernomen ben je verplicht verzekerd met 1 jaar eigen risico.
Daarbij geldt overigens dat het geen echt verplichte AOV is, voor ondernemers met een lopende polis of ander product dat minimaal gelijk is aan de verplichte AOV wordt vrijstelling verleend (opt-out).
De combinatie van het Voorzieningenfonds met een AOV (met een eigen risico van 2 jaar en bijv. een hogere uitkeringsdrempel) kan een goede en betaalbare oplossing voor ondernemers; andere situaties zullen vragen om een volledige arbeidsongeschiktheidspolis. Voor DGA’s met personeel blijft dat de enige oplossing. Zoals hieruit al blijkt is een goed adviesgesprek van meer belang dan ooit.
De verplichte AOV wordt in 2024 verwacht. We hebben dus de tijd om met elkaar in gesprek te gaan over alle aspecten rondom arbeidsongeschiktheid en het ondernemerschap.
Interesse gewekt? Bel of mail ons en we maken een afspraak!