Wet Invoering Extra Geboorteverlof (Wet WIEG).
We kunnen onze wetgever niet vaak op enige humor betrappen maar de naamgeving van deze wet vinden wij een mooie vondst !
Waar gaat dit over? De overheid wil graag een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de band tussen de partner van de moeder en het kind. Daarnaast wil men de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt vergroten door het verschil tussen zwangerschaps- en bevallingsverlof en kraamverlof kleiner te maken. Deze mooie voornemens hebben geleid tot de Wet WIEG.
Per 1 januari 2019 is de term “kraamverlof” vervangen door “geboorteverlof”. Dit verlof is toen verlengd van twee dagen naar eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. Dit is betaald verlof.
Vanaf 1 juli 2020 ontstaat er ook nog recht op aanvullend geboorteverlof. Dat is vijf keer de gemiddelde arbeidsduur en kan pas opgenomen worden na volledige opname van het geboorteverlof.
Tijdens het aanvullend geboorteverlof is er recht op een uitkering van maximaal 70% van het gemaximeerde dagloon; het UWV keert dit uit.
Per 1 juli 2020 heeft de partner dus recht op de volgende verloven bij de geboorte van een kind:
• Calamiteitenverlof op de dag van de bevalling – werkgever betaalt loon door;
• Eenmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof – werkgever betaalt loon door;
• Vijfmaal de wekelijkse duur aanvullend geboorteverlof – UWV betaalt 70% gemaximeerd dagloon;
• 26 keer de wekelijkse arbeidsduur aan ouderschapsverlof – opnemen voor 8e verjaardag van het kind. Dit is onbetaald verlof tenzij dit in een cao anders geregeld is.
Tenslotte is het adoptie- en pleegzorgverlof verlengd van vier naar zes weken.
We hopen hiermee alle regelingen rondom geboorte en adoptie helder op een rijtje te hebben gezet. Meer informatie kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl of op de site van het UWV.